Vůně a pohled na jídlo přispívají k dobrému trávení

ಅಕ್ಟೋಬರ್ 04, 06
ಎಕ್ಸೋಪಾಲಿಟಿಕ್ಸ್, ಇತಿಹಾಸ ಮತ್ತು ಆಧ್ಯಾತ್ಮಿಕತೆಯ 6 ನೇ ಅಂತರರಾಷ್ಟ್ರೀಯ ಸಮ್ಮೇಳನ

Po dlouhém dni v práci si někdy nemůžeme pomoci a pustíme se do prvního jídla, které před námi leží. Jak ale postupovat, abychom co nejvíce pomohli trávení zpracovat potravu a vstřebat co nejvíce živin? A jak na to reagují naše játra?

Jak na dobré trávení

Nová studie z Cell Reports naznačuje to, že pokud vnímáte vůni a vzhled jídla, tělo bude lépe trávit. Výzkum ukázal, že specifické neurony, které byly aktivovány u čerstvě krmených myší, byly stejným způsobem aktivovány i u myší, které byly vystaveny pouze pohledu na jídlo či vůni jídla. To způsobilo, že se jejich játra připravila na přísun živin a kalorií, ačkoliv jim žádné jídlo nebylo podáno. Tento výzkum by mohl pomoci vědcům porozumět tomu, jak naše tělo reaguje na smyslové vnímání potravy.

Je všeobecně známo, že v době, kdy máme hlad, naše tělo produkuje neurony, jejich množství závisí na hladině hladu v našem těle. Po delší době hladu náš mozek produkuje neuron (AgRP), který stimuluje chuť k jídlu a říká nám, abychom se co nejdříve najedli. Poté, co se najíme, aktivujeme proopiomelanokortin (POMC), které potlačují chuť k jídlu. Po celé roky se předpokládalo, že jediný způsob aktivace neuronů POMC je konzumovat kalorie z jídla.

Vše se změnilo v roce 2015, kdy skupina výzkumníků na základě testu zjistila, že myši stačilo vystavit pohledu na jídlo a jeho vůni a okamžitě se spustila produkce POMC a odradí AgRP.

ಅಧ್ಯಯನ

V rámci studie byly pozorovány 3 odlišné skupiny myší po dobu 16 hodin. První skupina byla krmena, druhá skupina byla vystavena vůni a pohledu na jídlo a třetí byla držena o hladu bez jakékoliv smyslové stimulace.

Zjistili, že po pouhých pěti minutách čichání a pozorování nepřístupného jídla bylo v senzorické skupině stimulováno dostatečné množství POMC neuronů, aby se zahájila produkce MTOR a XBP1. Tento proces pomáhá přeměnit aminokyseliny z potravy na proteiny.

Výsledek studie

Tato reakce, která se vyskyla u druhé skupiny myší ukázala jeden zajímavý fakt. Zrak a vůně jídla samotné stačí k tomu, aby spustili POMC neurony v mozku a pomohli tak játrům štěpit kalorie a živiny ke spokojenosti těla. Podle výzkumného týmu by tato aktivita mohla také ovlivnit produkci inzulínu, což by mohlo pomoci lidem, kteří mají s jeho produkcí problém.

Jen Brüning, ředitel Institutu max Planck říká:

,,Tento proces kvalitnějšího zpracovávání bílkovin může narušit obezita, ta může zanechat játra nepřipravena pro přeměnu bílkovin po jídle, a může tak i výrazně ovlivnit míru produkce inzulínu. To je něco, nad čím se zamýšlíme a hodláme se tomu věnovat v dalších testech.“

Pokud tedy chcete, aby vaše tělo kvalitněji zpracovávalo potravu, vyplatí se jídlu opravdu věnovat. Vnímat jeho vůni a podobu. Je třeba stimulovat nejen chuťové buňky…

ಸುನೆ é ಯೂನಿವರ್ಸ್ ಎಶಾಪ್ನಿಂದ ಸಲಹೆಗಳು

ತಿಚ್ ನಾತ್ ಹನ್: ಪ್ರಜ್ಞಾಪೂರ್ವಕವಾಗಿ ತಿನ್ನಿರಿ, ಪ್ರಜ್ಞಾಪೂರ್ವಕವಾಗಿ ಬದುಕಿ

ಹೇಗೆ ಎಂದು ಪುಸ್ತಕವು ನಿಮಗೆ ತಿಳಿಸುತ್ತದೆ ದೇಹದ ತೂಕವನ್ನು ಸರಿಹೊಂದಿಸಿ ಮತ್ತು ಶಾಶ್ವತ ಆರೋಗ್ಯವನ್ನು ಖಚಿತಪಡಿಸಿಕೊಳ್ಳಿ. ಹೇಗೆ ಸಂಯೋಜಿಸುವುದು ಬೌದ್ಧ ತಂತ್ರಗಳು ಆರೋಗ್ಯಕರ ಜೀವನಶೈಲಿಯೊಂದಿಗೆ ಜಾಗೃತ ಗಮನ.

ಪ್ರಜ್ಞಾಪೂರ್ವಕವಾಗಿ ತಿನ್ನಿರಿ, ಪ್ರಜ್ಞಾಪೂರ್ವಕವಾಗಿ ಜೀವಿಸಿ (ಚಿತ್ರದ ಮೇಲೆ ಕ್ಲಿಕ್ ಮಾಡುವುದರ ಮೂಲಕ ನಿಮ್ಮನ್ನು ಸುಯೆನೆ ಯೂನಿವರ್ಸ್ ಇ-ಶಾಪ್‌ಗೆ ಮರುನಿರ್ದೇಶಿಸಲಾಗುತ್ತದೆ)

ಬ್ರಿಗಿಟ್ಟೆ ಹಮನ್ನೋವಾ: 50 ಆರೋಗ್ಯಕರ ಸೂಪರ್‌ಫುಡ್‌ಗಳು - ನಾವು ಆರೋಗ್ಯಕ್ಕೆ ನಡೆಯಬಹುದು

50 ಸೂಪರ್‌ಫುಡ್‌ಗಳು, ಇದು ಅಸಾಧಾರಣ ಮೊತ್ತವನ್ನು ಹೊಂದಿರುತ್ತದೆ ಜೀವಸತ್ವಗಳು, ಕಿಣ್ವಗಳು, ಅಮೈನೋ ಆಮ್ಲಗಳು, ಖನಿಜಗಳು a ಉತ್ಕರ್ಷಣ ನಿರೋಧಕಗಳು ಮತ್ತು ಅದೇ ಸಮಯದಲ್ಲಿ ಪ್ರತಿಯೊಬ್ಬರೊಂದಿಗೂ ನೀವು ಮಾಹಿತಿಯನ್ನು ಕಾಣಬಹುದು ಚಿಕಿತ್ಸಕ ಪರಿಣಾಮಗಳು ಮತ್ತು ಬಳಕೆಯ ವಿಧಾನಗಳು.

ಬ್ರಿಗಿಟ್ಟೆ ಹಮನ್ನೋವಾ: 50 ಆರೋಗ್ಯಕರ ಸೂಪರ್‌ಫುಡ್‌ಗಳು - ನಾವು ಆರೋಗ್ಯಕ್ಕೆ ನಡೆಯಬಹುದು

ಇದೇ ರೀತಿಯ ಲೇಖನಗಳು