ಗಲ್ಗನ್ ನೊಂದಿಗೆ ಬೆಚ್ಚಗಾಗಲು

ಅಕ್ಟೋಬರ್ 07, 02
ಎಕ್ಸೋಪಾಲಿಟಿಕ್ಸ್, ಇತಿಹಾಸ ಮತ್ತು ಆಧ್ಯಾತ್ಮಿಕತೆಯ 6 ನೇ ಅಂತರರಾಷ್ಟ್ರೀಯ ಸಮ್ಮೇಳನ

Určitě všichni znáte zázvor, jehož blahodárné účinky chválíme při každém nachlazení či únavě. A teď si představte, že existuje podobná rostlinka, která ještě navíc umí zatočit se záněty, křečemi žaludku, žlučníku a střev. Tou rostlinkou je Galgán obecný a my vám ho teď představíme.

Galgán pochází z jihovýchodní Asie. Od pradávna je pěstován v Číně, odkud se dostal do Indie a Thajska, proto je nazýván i thajským zázvorem. Kořen tohoto asi 1,5 metru vysokého keře se vodorovně plazí pod zemí a silně se rozvětvuje. Po asi deseti letech růstu se sklízí – vyhrabe, nařeže na krátké kusy a usuší. V této formě se dováží do Evropy.

V léčitelství se používá výlučně kořen galgánu, který obsahuje silici, látky ostré chuti, například galangol, flavonoidy a hořciny. Tyto obsahové látky uvolňují křeče, působí antibakteriálně a protizánětlivě a kořenité aroma povzbuzuje trávení. Oproti zázvoru má o něco ostřejší chuť.

Účinky na zdraví

Vědecky uznávané je užívání galgánu při nechutenství a zažívacích obtížích, jako jsou nadýmání, pocit plnosti a mírné křeče žaludku, žlučníku a střev. Dále odstraňuje nepříjemný zápach z úst a má také afrodisiakální účinek. Příznivě podporuje léčbu nádorů.

Kořen galgánu se používá především k přípravě čaje, ale i ve formě tinktury. Při přípravě čaje je výhodná kombinace s jiným i rostlinami, například s puškvorcovým oddenkem v poměru 1:1. Jako alternativa k čaji se může užívat 10 kapek galgánové tinktury (v ředění 1:10) třikrát denně s trochou ohřáté vody před jídlem. Denní dávka oddenku jsou 2 až 3 gramy.

Využití v kuchyni

Galgán se často přidává do likérů, zejména do žaludečních. Mají pak jemně nahořklou chuť. Jako koření se hodí k zelenině, bramborům, k hovězímu masu a k asijským jídlům.

Jelikož galgán povzbuzuje vylučování žaludeční kyseliny, nemá se používat při žaludečních a dvanáctníkových vředech.

Jak pěstovat galgán

Galgán ke svému růstu potřebuje tropické prostředí, ve kterém se mu daří. Dá se ale pěstovat i u nás, pokud bude chráněn před mrazem. Brzy na jaře umístěte oddenky asi 24 cm od sebe do půdy. Na první sklizeň s budete muset počkat minimálně rok. Není potřeba vykopat celou rostlinu, stačí opatrně odstranit některé z vnějších oddenků směrem od středu.

Chcete-li zachovat čerstvost, nechte svrchní slupku na kořenu, dokud nebudete připraveni galgán používat. Můžete ho uchovávat v lednici po dobu několika týdnů, taktéž se dá zmrazit nebo usušit, abyste prodloužili jeho životnost. Vařit můžete čerstvé i sušené kořeny.

Existuje několik způsobů, jak využít kořen pro spotřebu. Jedním ze způsobů je nakrájet čerstvé kořeny a použít je ve vývaru. Ze sušeného oddenku můžete namlít prášek a vytvořit si vlastní domácí suroviny, jako je čaj nebo koření.

Galgán jako koření

Galgán se používá buď jako samostatné koření, nebo se přidává do různých kořenících směsí. Podobá se zázvoru nejen vzhledem, ale i chutí a vůní, je však jemnější a v chuti překvapí příjemným citrusovým nádechem. Oddenek je možné koupit jak čerstvý, tak v mletém prášku pod pojmenováním „laos“. Prášek béžové barvy je oproti zázvoru zřetelně tmavší.

ಸಲಹೆ:

Čaj z galgánu

Máte-li problémy se zažíváním, vyzkoušejte před jídlem galgánový čaj. Zklidní žaludeční šťávy a zamezí křečím. Pokud vám nebude příliš vonět, dochuťte si ho medem a citrónem.

ನಿಮಗೆ ಅಗತ್ಯವಿದೆ:

1 čajovou lžičku jemně řezaného nebo práškovaného galgánového oddenku; 200 ml vody

Galgán přelijeme vroucí vodou, necháme přikryté 5 minut vyluhovat a scedíme. Nejlepší je pít 1 šálek vždy půl hodiny před jídlem.

ನಾವು ಶಿಫಾರಸು ಮಾಡುತ್ತೇವೆ:

Thajská polévka s galgánem

Cítíte se po zimě unavení? Tělo si žádá pořádnou porci energie. Pokud se vám zrovna nechce pít bylinkové nálevy, vyzkoušejte výbornou thajskou polévku s galgánem. A už nebudete chtít jíst jinou

ನಿಮಗೆ ಅಗತ್ಯವಿದೆ:

1 menší galgán; 2 stonky citronové trávy; 250 g hlívy ústřičné; 400 g kuřecího masa; 2 rajčata; 1 chilli paprička; 1 lžíce rostlinného oleje; 1 lžíce ochucené chilli pasty; 250 ml kokosového mléka;

750 ml drůbežího vývaru; 2 hrsti čerstvého koriandru; šťáva z půlky limetky

Galgán oloupejte a nakrájejte na kolečka. Omytou citronovou trávu nakrájejte na kousky dlouhé asi 3 cm. Houby očistěte a nechte vcelku, větší přepulte. Kuřecí maso a rajčata nakrájejte na kostky a chilli na tenká kolečka.

V kastrůlku rozpalte olej, přidejte ochucenou chilli pasti s chilli a restujte. Přidejte galgán, citronovou trávu, zalijte kokosovým mlékem s vývarem a přiveďte k varu. Do vroucí polévky přidejte kuřecí kousky a houby. Povařte asi 5 minut, dokud nejsou suroviny měkké. Pak vyndejte galgán a citronovou trávu a do polévky přidejte rajčata. Vařte ještě asi 2 minuty.

Nasekaný čerstvý koriandr, kolečka chilli, limetovou šťávu podle chuti rozdělte do misek a zalijte horkou polévkou.

ಇದೇ ರೀತಿಯ ಲೇಖನಗಳು